Kurumsal İletişim Müdürlüğü -

YKS’ye girecek aday öğrencilerin velilerine uzmanlardan 10 tavsiye!

gelişim üniversitesi
  1.   Kurumsal İletişim Müdürlüğü
  2. Haberler


YKS’ye girecek aday öğrencilerin velilerine uzmanlardan 10 tavsiye!


Ebeveynler, birçok dönüm noktasında çocuklarının kararlarında önemli role sahip olabiliyor. Kimi zaman kıyafet seçimi, kimi zaman okul seçimi, kimi zamansa meslek seçiminde anne-baba çocuklarının kararlarını etkileyebiliyor ya da onlar adına karar alabiliyor. YKS 'ye kısa bir süre kala Uzman Psikolog Gizem Açıkgöz ve Uzman Psikolojik Danışman Elif Ünal, velilere tavsiyelerini 10 maddede sıraladı.


Öğrencilerin üzerinde baskı kurmamak ve doğru tercih yapmaları için öğrencinin yanında olmak konusunda ebeveynleri bilinçlendiren İstanbul Gelişim Üniversitesi’nden Uzman Psikolog Gizem Açıkgöz ve Uzman Psikolojik Danışman Elif Ünal, üniversite tercihi sırasında ebeveynlere düşen sorumlulukları şu şekilde sıraladı:
  1. Tercih dönemlerinde aileler çocuklarının yaşadığı stres dolu zamanı iyi anlamalı ve isteklerine karşılık öğrenciyi yıpratacak veya içe kapanmasına neden olabilecek tutum ve davranışlarda bulunmamalı.
  2. Aile, üniversite ve bölüm seçimiyle alakalı önceliği öğrenciye vermeli ve öğrencinin karar almakta zorluk yaşadığı durumlarda fikirlerini karşılıklı konuşma yöntemiyle paylaşmalı.
  3. Ebeveynler öğrencinin kendini iyi hissettiği, kötü hissettiği ilgi duyduğu ya da duymadığı konuların farkında olmasını sağlamalı ve öğrencinin gerçekleştiremediği hedeflerini kabul edebilmesi için yol gösterici olmalı.
  4. Ebeveynler çocuklarını kendi başaramadıkları hedefleri başaracak bir ikame olarak görmemeli ve kendi hayallerini çocuklarının hayalleri olması noktasında zorlamamalı.
  5. Aile, çocuğunun kişilik özelliklerini tanıyarak bir rehber gibi doğru meslek seçimi konusunda yol gösterici olmalı yeterli bilgi ve donanıma sahip değil ise uzmanlardan destek almalı.
  6. Ebeveynler çocuklarının meslek seçimi noktasındaki kararlarına güvenmeli ve desteklemeli.
  7. Sınav sonrası tercih döneminde çocuklarının almış olduğu doğru kararları desteklemeli, seçmek istediği bölümler ile ilgili olasılıkları göstermeli fakat asıl tercihi çocuğa bırakarak tercih süreçlerini sonlandırmalı.
  8. Ebeveynler çocuklarının kendilerinden bağımsız bir birey olduğunu ve potansiyelini kabul etmeli.
  9. Ebeveynler her çocuğun farklı ve biricik olduğunu kabul ederek çevresinde bulanan komşu, arkadaş ya da kardeş gibi farklı bireylerle kıyaslamamalı.
  10. Ebeveynler çocuklarının hissettikleri, beklentileri ve istekleri ile ilgili sorular sorarak düşünmelerini sağlamalı ve gelecek planlarını, hayallerini, beklenti ve isteklerini desteklemeli.
 


Haberler