Kurumsal İletişim Müdürlüğü -

“Yaratıcı Yazar” olmanın püf noktaları

gelişim üniversitesi
  1.   Kurumsal İletişim Müdürlüğü
  2. Haberler


“Yaratıcı Yazar” olmanın püf noktaları


İyi bir yazar olmanın ön koşulunun “iyi bir okur” olmaktan geçtiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Şerefnur Atik, kuvvetli bir kaleme sahip olmak için yazma tekniklerini öğrenip geliştirmenin mümkün olduğunu belirtti.


“Yazarak anlatmak” öncelikle yetenek gerektiriyor. Bazı kişilerde doğuştan gelen iyi bir yazar olma yeteneği vardır. Bu yetenek, öncelikle iyi bir okur olup belirli teknikleri öğrenerek geliştirilebilir. Yaratıcı yazarlık deneyimi kazanmak için uzun zaman ve uygulama gerektiğini belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Şerefnur Atik, “Yaratıcı Yazar” olmanın püf noktalarını anlattı.

TEKNİKLERİ ÖĞRENİN

“Nasıl yazmalıyız?” sorusunu cevaplamadan önce çalışılan yaş grubunun dikkate alınması gerekiyor. Yazmak için birçok teknik sayılabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Şerefnur Atik, “Kolaydan zora doğru sıralamak gerekirse; öncelikle bağımsız kelimelerle kurgu geliştirerek başlayabilirsiniz. Bağımsız metin parçalarını birleştirmek, bir metin parçasını bir başka metnin içine yerleştirmek yaratıcı yazarlık konusunda kendini geliştirmek isteyenlerin uygulayabileceği tekniklere örnek verilebilir.” diyerek zaman içinde, üzerinde çalıştıkça yaratıcı yazarlık konusunda daha başka tekniklerin ve hatta materyallerin de ortaya çıkacağını ifade etti.

BİR YAZIYA BAŞLAMADAN ÖNCE NELER YAPILABİLİR?
  1. Bir “koparma defteri” edinin: Yazar adaylarının her zaman yanında bir kalem ve defter taşıması gerekiyor. Vapurda, trende, uçakta giderken aklınıza gelen güzel bir cümleyi hemen not edin. Daha sonra üzerinde düşünmek ve geliştirmek için demlenmeye bırakın.
  2. Bir “yazma defteri” edinin: Koparma defterine yazdıklarınız demlendikten sonra en son şeklini almış, geliştirilmiş halini yazma defterinize yazın.
  3. Malzeme toplayın: Hazırlık evresinin bir sonraki basamağı malzeme toplamaktır. Bir yazarın eserlerinde kullanacağı çevre ile ilgili detayları bilmemesi düşünülemez. Yazarın, kendi üslubunu yani kendisine özgü anlatım biçimini oluşturması gerekir.
  4. “Ne anlatacağım” sorusunun cevabını bulun: Bu sorunun cevabını bulmak yazılı bir metnin büyülü dünyasına atılan ilk adımdır. Gerçekleştirilen iç yolculuk ile “nasıl anlatacağım, ne kadar anlatacağım, hangi anlatım tekniklerini kullanacağım?” gibi sorulara yanıt bulunması gerekir.
 



Haberler