Kurumsal İletişim Müdürlüğü -

İGÜ’lü öğrenciler “Siber Güvenlik” konusunu ele aldı

gelişim üniversitesi
  1.   Kurumsal İletişim Müdürlüğü
  2. Haberler


İGÜ’lü öğrenciler “Siber Güvenlik” konusunu ele aldı


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Gelişim Atölyeleri kapsamında gerçekleştirilen İGÜ Coffee Talks etkinliğinde bu hafta öğrenciler “Siber Güvenlik” konusunu konuşmak için bir araya geldi. Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, sosyal mühendislerin insanları kandırabilecekleri hassas bir nokta bulduklarını ve sosyal medya hesaplarını çalmak için bilinmeyen linkler gönderdiklerini belirtti.


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Sanatsal Gelişim, Sportif Gelişim, Kültürel Gelişim ve İGÜ Coffee Talks etkinlikleri ile yıl boyunca öğrencileri bir araya getirerek farklı alanlarda hem eğitim almalarını hem de sosyalleşmelerini sağlıyor. Öğrenciler bu hafta, İGÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen ile günümüzün en önemli kavramlarından biri haline gelen “Siber Güvenlik” hakkında sohbet etti.

SİBER ZORBALIK VE KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Çağımızda; sağlıktan eğitime, alışverişten sohbet ortamına kadar tüm sosyal hayatımız internet üzerinde geçiyor. Bunları yaparken güvenliğe yeterince dikkat edilmediğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Serkan Gönen, “Atölyemizde, özellikle son dönemde gündemde olan sosyal medya hesaplarının çalınmasının nasıl olduğu ve burada kullanılan önemli tekniklerden biri olan sosyal mühendisliğe değindik. Siber zorbalık, kritik altyapılar, siber güvenlik ve bilgi güvenliği arasındaki farklara yer verdikten sonra, parolalarda dikkat edilecek hususlar ve günlük hayatımızda kişisel verilerimizin korunmasında dikkat edilecek noktalar konusunda öğrencilerimizle konuştuk.” dedi. Öğrencilerin ilgisinin yoğun olduğunu ifade eden Gönen, siber güvenlik alanındaki kariyerle ilgili merak edilenleri ve yapılması gereken çalışmaları da konuştuklarını ifade etti.

HERKES BU SALDIRILARA KANABİLİR!

Günümüzde sıkça duyduğumuz sosyal medya hesaplarının çalınması ile ilgili de öğrencilere bilgilendirme yapıldı. Esas önemli konunun gelen linklere tıklanmaması olduğunu belirten Dr. Gönen, “Hesapların çalınması ile ilgili yapılan çalışmaların yüzde 99.9’u sosyal mühendislik üzerinden insanları kandırabilecekleri hassas bir nokta bulup, o konuyla alakalı bir link gönderip buna tıklamalarını beklemek. Mesela şu anda en fazla kullanılan, hayati tehlikesi olan hastalıklarla savaşan çocuklara yardım kampanyaları için gönderilen linkler. Korku, acındırma ve merhamet gibi insanların zaaf göstereceği duygulardan yararlanmaya çalışıyorlar. Linklere tıklandığı zaman kendi sosyal medya hesabınızdan çıkmış gibi klon bir sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Kullanıcı adı ve parolanızı girdikten sonra gerçek hesaba yönlendiriyor fakat aradaki klon sayfa hesabınızı çalmış oluyor. Bundan sonrasında hesabınızı kurtarmanız için sizden para talep ediliyor. Bu saldırılara da fidye saldırıları diyoruz.” şeklinde konuştu.

Dikkat edilecek en önemli hususun güvenilmeyen paylaşımlara tıklamamak olduğunu ifade eden Gönen, “Sosyal mühendislere asla kanmam diye bir tabir yok. Önemli olan size özgü hazırlanması gereken sosyal mühendis saldırısı, buna ben de birçok kişi de kanabilir. Bilinmeyen linklere girmemek lazım. Hatta arkadaşınızdan geliyor gibi de yapılabilir. Bu tip durumlarda teyit etmek gerekir.” dedi.




Haberler