Kurumsal İletişim Müdürlüğü -

GSF, sıfır atık ve sürdürülebilirlik temalı projeleriyle öne çıkmaya devam ediyor!

gelişim üniversitesi
  1.   Kurumsal İletişim Müdürlüğü
  2. Haberler


GSF, sıfır atık ve sürdürülebilirlik temalı projeleriyle öne çıkmaya devam ediyor!


İstanbul Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, sosyal sorumluluk projelerine devam ediyor. “Cama Dokunmak” temasıyla, sürdürülebilirliğin öğrenciler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla “İleri Dönüşüm Atölyesi: Atık Şişelerden Dönüştürülmüş Sürdürülebilir Ürünler” sosyal sorumluluk projesi ve TEMA Vakfı ile iş birliği içerisinde geri dönüşüm/sıfır atık konularının bir söyleşi ile gündeme getirildiği “Yeşilin İzinde Sanat Sosyal Sorumluluk Projesi” gerçekleştirildi.


“Cama Dokunmak” temasıyla, çöpe gitmek üzere olan cam şişeler değerlendirildi

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ), Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı & İletişim ve Tasarımı Bölümleri tarafından düzenlenen “İleri Dönüşüm Atölyesi: Atık Şişelerden Dönüştürülmüş Sürdürülebilir Ürünler” sosyal sorumluluk projesinin ilk adımı Studio Le Fond ziyareti gerçekleşti. “İleri Dönüşüm Atölyesi: Atık Şişelerden Dönüştürülmüş Sürdürülebilir Ürünler” sosyal sorumluluk projesi “Cama Dokunmak” temasıyla, sürdürülebilirliğin öğrenciler tarafından daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla düzenlendi. Arş. Gör. Gökçe Uzgören, Arş. Gör. Merve Karadaban ve Arş. Gör. Büşra Kılıç’ın yürütücülüğünde planlanan ve üç etaptan oluşan projenin ikinci ayağı için İstanbul’da yeni açılmış olan Studio Le Fond isimli ileri dönüşüme odaklanmış bir atölye ile iş birliği yapıldı. Studio Le Fond anlaşmalı olduğu restoranların da desteğiyle atık cam şişeleri toplayarak onları geri dönüşüme kazandırıyor. Bunun için uyguladığı adımlar ise şöyle; çöpe gitmek üzere olan cam şişeleri toplayıp dezenfekte ediyor, kesime gönderiyor ve tekrar keyifle kullanabilecek formda hayata kazandırıyor. Sürdürülebilirlik ve sadelik anlayışı ile “ileri dönüştürdükleri” doğaya duyarlı, tekrar kullanılabilir, tamamen doğal malzeme ve içeriklerle üretilmiş ürünleri, hizmete sunmayı hedefliyor.

Yürütülen proje, atıkların dönüşümü ile ilgili öğrencilere bir farkındalık sunma amacı taşıyor. Atıkların en önemlilerinden biri olan camın nasıl yeniden kullanılabileceğine yönelik öğrencilere bu konu hakkında bilgilendirme yapmak ve konu hakkında vizyon sahibi olmalarını teşvik etmek projenin en önemli ayağını oluşturuyor. Bu anlamda “ATMA, DÖNÜŞTÜR!” sloganı ile çevreyi farkındalıklı bir bilinç ile gözden geçirmek ve bu farkındalık ile dönüşüm hareketine katkı sunmak hedefleniyor.

“Yeşilin İzinde Sanat Sosyal Sorumluluk Projesi”nde eski dergi ve gazeteler kullanıldı
“Yeşilin İzinde Sanat Sosyal Sorumluluk Projesi” kapsamında TEMA Vakfı ile iş birliği içerisinde, geri dönüşüm/sıfır atık konuları bir söyleşi ile gündeme getirildi. Doğal pigment yapımı ve atık kâğıtların dönüştürüldüğü atölye çalışmalarıyla, ekolojik ve sürdürülebilir sanat-tasarım alanına katkıda bulunmayı ve çevreye duyarlı nesillerle toplumun çevre bilincini artırmayı amaçlayan sosyal sorumluluk projesinin ilk etabı olan söyleşide Songül Çağışlar misafir edildi. Günlük yaşantımızda atıkları nasıl azaltacağımızdan, nasıl daha az tüketeceğimizden ve farklı şekillerde nasıl değerlendirebileceğimizden bahsedildi ve bu konuda farkındalık yaratılmasının önemine dikkat çekti. Doğal kaynakların doğru kullanılması ve israfın önlenmesi konularını da kapsayan, “Düşün, Gerekli Değilse Tüketme”, “Daha Az Tüket”, “Değerlendir, Yeniden Kullan”, “Değiştir, Farklı Amaçla Kullan” ve “Dönüştür, Doğa Kazansın” prensipleri hakkında bilgi verdi. Bu prensipler bağlamında, bir ürünün tasarım aşaması, üretim aşaması ve satın alma aşamasında tüketilen kaynakların tahmin edebileceğimizden çok daha fazla olduğunu belirtti.

“Yeşilin İzinde Sanat” sosyal sorumluluk projesinin ikinci etabı olan “Kolaj Atölyesi” etkinliği, 29 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Yürütücülüğünü Arş. Gör. Başak Lâle, Arş. Gör. Ceren İren, Arş. Gör. Eliz Mutlu Tekay ve Arş. Gör. Okan Kırbacı’nın gerçekleştirdiği etkinlikte, atölyede eski dergi ve gazeteler kullanılarak gerçekleştirilen kolaj çalışmasıyla, öğrencilerin geri dönüşüm ve çevre bilinci kazanmaları amaçlandı.


Haberler