Hava sıcaklıklarındaki ani değişiklik ve mevsimsel geçişler son dönemde iyice etkisini gösterirken, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanma riski de artış gösterdi. Bulaşıcı hastalıklara karşı korunmanın yolunun bağışıklığın güçlendirilmesinden geçtiğini vurgulayan İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme Uzmanı Arş. Gör. Tuğba Türkcan, bağışıklık güçlendirici çorba tarifi verirken vitaminlerin de ne sıklıkla kullanılması gerektiğini anlattı.
STRES VE KAYGI BAĞIŞIKLIĞI ZAYIFLATIYOR!
Maske kullanımının da azaldığı ortamlarda daha hızlı bulaşan salgın, burun akıntısı, öksürük, ateş gibi belirtilerle kendini gösteriyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Beslenme Uzmanı Tuğba Türkcan, bağışıklık sisteminin soğuk algınlığından tutun da kanser gibi ciddi durumlara kadar her şeyle savaştığını belirtirken sözlerine şunları da ekledi:
“Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin bazı ek yolları; iyi beslenmek, fiziksel olarak aktif olmak, sağlıklı ağırlığı korumak, yeterince uyumak, sigara içmemek ve aşırı alkol kullanımından kaçınmaktır. Aynı zamanda “Stres ve kaygıyı azaltmak, bağışıklık sağlığının anahtarıdır” da diyebiliriz. Su içmek de her zamanki gibi burada da bağışıklık sistemi için oldukça önemli. Soğuk algınlığının süresini azaltmak içinse C vitamini bakımından zengin içerikler tüketilmeli. Bu yüzden beslenmenize portakal ve çilek gibi meyvelerin yanı sıra domates, brokoli ve ıspanak gibi yiyecekleri de eklemelisiniz.” dedi.
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en önemli yolu ise meyve, sebze ve et ürünlerindeki vitaminleri vücuda doğal beslenme yolları ile almak. Bunun yanı sıra hastalık dönemlerinde doktor kontrolü ile alınması gereken C, D, Mürver ve Çinko gibi vitaminler de hastalığın iyileşme sürecini kısaltmaları ile biliniyor.
HER DERDE DEVA: TAVUK SUYU ÇORBA
Tavuk suyu çorbası, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı A ve C vitaminleri, magnezyum, fosfor ve antioksidanları içerdiği için bağışıklık sistemini desteklediğini belirten Beslenme Uzmanı Türkcan, hastalık dönemlerinde evde kolaylıkla yapılabilecek bağışıklığı güçlendiren çorba tarifi verdi.
Malzemeler
-
3 yemek kaşığı zeytinyağı
-
1/2 büyük soğan, dilimlenmiş
-
1/2 su bardağı havuç, dilimlenmiş
-
1/2 bardak kereviz, dilimlenmiş
-
1 büyük kemiksiz tavukgöğsü (Küçük parçalar halinde kesilmiş)
-
2 diş sarımsak
-
5 su bardağı tavuk suyu
-
1-1/2 çay kaşığı kekik
-
5-6 yaprak ıspanak
-
1 avuç fasulye
Hazırlanışı:
Bir tencerede yağı ısıtın. Havuç, kereviz, soğan ve tavuğu ekleyin ve orta ateşte tavuk kahverengileşinceye kadar yaklaşık 3-4 dakika pişirin. Sarımsak ekleyin ve 1 dakika daha pişirin. Tavuk suyu ve kekik ile karıştırın. Ara sıra karıştırarak tavuk tamamen pişene kadar yaklaşık 5 dakika kaynamaya bırakın. Tencereye ıspanak ve fasulyeyi ilave edin ve fasulyeler yumuşayana kadar 5 dakika daha pişirin.