Kurumsal İletişim Müdürlüğü -

Bu meyveler hem zayıflatıyor hem de hastalıkları önlüyor!

gelişim üniversitesi
  1.   Kurumsal İletişim Müdürlüğü
  2. Haberler


Bu meyveler hem zayıflatıyor hem de hastalıkları önlüyor!


İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Öğretim Üyesi Dr. Merve Bayram özellikle kiraz, vişne ve kızılcık meyvelerinin üzerinde yapılan araştırmaların, kardiyovasküler hastalıklar, inme, diyabet gibi birçok hastalığın riskini azalttığını belirtti.


Ağrıları dindiriyor, ödem söktürüyor, uykuyu düzenliyor ve birçok hastalığın oluşum riskini azaltıyor... Faydaları saymakla bitmeyen kiraz, ülkemizde en çok üretilen meyvelerden. Güçlü bir antioksidan olma özelliğine sahip olan bu kırmızı meyvenin tüketimi sağlığımızı olumlu yönde etkileyerek hastalık semptomlarını azaltıyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Merve Bayram, kiraz, vişne ve kızılcık gibi kırmızı meyvelerin faydalarını anlattı.

DOĞADA BULUNAN EN GÜÇLÜ ANTİOKSİDAN

Üretimi oldukça yüksek olan ve sağlığı olumlu yönde etkileyerek diyabet, kardiyovasküler hastalıklar (KVH), hipertansiyon, obezite ve yağlı karaciğer hastalığı gibi hastalıkların risklerini ve semptomlarını azalttığı düşünülen kiraz, kızılcık ve vişne gibi kiraz grubu meyveler ülkemizde birçok alanda kullanılıyor. Özellikle kırmızı meyvelerin, diğer meyvelere göre nispeten daha düşük kalorili olduğunu belirten Dr. Merve Bayram,

“Yapılan çalışmalar, kronik hastalıklar ile meyve ve sebze tüketimi arasında ters bir ilişki olduğunu ortaya çıkardı. Bu yüzden dengeli meyve ve sebze tüketimi, KVH, inme, diyabet, Metabolik sendrom, karaciğer hastalığı ve bazı kanserlerden kaynaklanan ölüm ve hastalık risklerini azaltıyor.” dedi.

Aynı zamanda Dr. Merve Bayram, doğada bulunan en güçlü antioksidanlardan olan kiraz, kızılcık ve vişnenin hem yüksek miktarda C vitaminine sahip olması hem de potasyum gibi bazı önemli mineralleri bünyelerinde bulundurmalarından kaynaklı tüketiminin oldukça önemli olduğunun altını çizdi.

UYKU BOZUKLUKLARI VE AĞRILARA DA ÇARE OLUYOR

Triptofan zengini besinlerin tüketilmesi kaliteli ve deliksiz uykunun vazgeçilmezlerinden. Vücuttaki melatonin ve serotonin hormonlarının miktarını artıran triptofan, özellikle kirazda oldukça fazla miktarda bulunuyor. Kirazdaki serotonin, melatonin ile birlikte çalışarak uyku kalitesini artırmanın yanı sıra uykusuzluk ve uyku bozukluğu gibi hastalıklara karşı savaşmaya da yardımcı oluyor.

Güncel klinik çalışmaların, kiraz grubu kırmızı meyvelerin sağlığı olumlu yönde etkilediği ve bazı kronik hastalıkların ilerlemesini önlediği konusunda oldukça umut verici olduğunu vurgulayan Dr. Merve Bayram, kirazların aynı zamanda içerdikleri biyoaktif bileşenler sayesinde duygu durum bozukluklarında da etkili olabileceğini belirtti.


Haberler