Kurumsal İletişim Müdürlüğü -

20’lik dişler çekilmeli mi kalmalı mı?

gelişim üniversitesi
  1.   Kurumsal İletişim Müdürlüğü
  2. Haberler


20’lik dişler çekilmeli mi kalmalı mı?


İstanbul Gelişim Üniversitesi Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Oğuz Öztoprak, 20 yaş dişlerinin çekilmediği zaman ciddi eklem problemleri oluşturabileceğini bildirdi. Aynı zamanda örtülü kalan 20’lik dişler ise eğer çıkmazsa diğer dişlere baskı yaparak çapraşıklığa sebep olabilir.


 “FABRİKASYON BESİNLER, DİŞLERİN AŞINMASINI ENGELLİYOR’’

Çoğumuzun yirmi yaş dişleri ile ilgili sorunları olmuştur. Özellikle 20’lik dişlerin yarattığı çapraşıklık, kendini birçok kişide diş teli kullanımıyla da belli ediyor. Çapraşıklığa yalnızca 20 yaş dişlerinin neden olmadığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Oğuz Öztoprak şunları söyledi:

‘‘1950’li yıllarda ünlü Ortodonti Uzmanı Raymond Begg’in kaba ve lifli yiyecekler tüketen eski insanlar ve Avustralyalı yerlilerde yaptığı araştırmalar gösteriyor ki; kaba ve lifli yiyecekleri çiğnerken dişler daha çok esner ve bu da iki diş arası aşınma sonucunda dişlerin arasında boşluk oluşur. Bu sayede arkadan gelen yirmi yaş dişleri kolayca çıkabiliyor. Ancak günümüzde tükettiğimiz fabrikasyon gıdalar, yumuşak ekmek, düdüklü tencerede pişirilmiş et veya krem peynirler dişlerimizi çalıştırmıyor. Yani dişlerimizde amortisör vazifesine gerek kalmıyor. Bu yüzden de dişler sürtünerek aşınamıyor ve yirmi yaş dişlerine arkada yer kalmıyor.’’ dedi.

YİRMİ YAŞ DİŞLERİ ÇEKİLMEDİĞİNDE CİDDİ EKLEM PROBLEMLERİ OLUŞTURABİLİR!

Eğer dişlerimiz çapraşıksa sindirim ve çiğneme bozuklukları yaratabilir. Düzgün çiğneyebilme doğru öğütme işlemi için oldukça önemli. Örtülü kalan 20’lik dişler ise eğer çıkmazsa diğer dişlere baskı yaparak çapraşıklığa sebep olabilir. Yirmi yaş dişleri çekilmediği zaman ciddi eklem problemleri oluşabilir. Ayrıca çıkamayan veya yarısı çıkan dişlerin komşu dişlere zarar vermesi, besin artıklarından dolayı koku yapması ve kemikte kist oluşturması sonucu çene cerrahisi uzmanları bu dişleri haklı olarak almak istemektedirler.

Prof. Dr. Mehmet Oğuz Öztoprak, en beklenmeyen zamanda şişlik, apse veya iltihap yaparak şiddetli ağrılarla kendini belli eden yirmi yaş dişleri için mutlaka ağrı veya apse oluşmadan önce bir diş hekimine başvurulması gerektiğini vurguladı.


Haberler